niedziela, 15 listopada 2015

Ulubione pieczone warzywa


Zjadam je bez sosu, gorące, prosto z piekarnika. Do każdego warzywa udało mi się dobrać takie przyprawy, aby jak najlepiej podkreślały jego smak. Pycha!

Składniki dla 4 osób
Ziemniaki
8 średnich ziemniaków
2 małe cebule
sól
przyprawa turecka (lub typowo do ziemniaków)
olej rzepakowy
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki, cebulę w piórka. Układamy na blasze, posypujemy cebulą i przyprawami, skrapiamy olejem.
Marchewka
4 średnie marchewki
sól
płatki chilli
olej rzepakowy
Marchewki obieramy, kroimy najpierw na 3 części a potem na ćwiartki. Układamy obok ziemniaków, posypujemy solą i płatkami chilli (ostre chilli podkreśli smak słodkiej, skarmelizowanej marchewki), skrapiamy olejem.
Seler
pół korzenia selera
sól
tymianek suszony
olej rzepakowy
Seler obieramy i kroimy na frytki, układamy obok ziemniaków i marchwi, posypujemy solą i tymiankiem, skrapiamy olejem.
Buraki
2 buraki
sól
czosnek granulowany
olej rzepakowy
Buraki obieramy i kroimy na frytki. Układamy w osobnej blaszce, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.
Wszystkie warzywa pieczemy w temperaturze 180 a nawet 200 stopni, koniecznie na termoobiegu, przez 30 minut, co 10 minut zamieszać. Buraki można wstawić jako pierwsze około 10 minut wcześniej, bo gdy pieką się z innymi warzywami w tym samym czasie, pozostają lekko twardawe.
Jeżeli nie mamy termoobiegu, trzeba co około 8 minut otwierać piekarnik i wypuszczać parę.



Grzyby i warzywa jesienne. 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz