niedziela, 22 listopada 2015

Imprezowe przekąski


Weekend upłynął nam pod znakiem spotkań ale bez wychodzenia z domu - co znaczy, że mieliśmy całkiem sporo gości... A jak goście, to u nas musi być jedzenie - tym razem zestaw typowych finger foods, bo wydawało mi się, że będziemy porozsadzani po całym pokoju na krzesłach i takie rozwiązanie "małych porcji" będzie najlepsze - goście jednak po przyjściu zasiedli przy stole i tak zostali - co nie zmienia faktu, że wygodnie jadło się bez talerzyków :)

Kanapki na bagietce

Tosty z serkiem i łososiem


Kanapki na ukośnie pokrojonej bagietce z:
- majonezem,
- sałatą,
- szynką,
- pomidorem,
- ogórkiem,
- papryką,
- jajkiem,
- posypane pieprzem.

Kanapki na chlebie tostowym, przekrojonym po przekątnej z:
- serkiem śmietankowym,
- łososiem wędzonym,
- kiełkami rzodkiewki,
- szczypiorkiem.

Sałatka z tuńczykiem podana na krakersach


Składniki:
1 opakowanie krakresów
1 puszka tuńczyka w wodzie (może być rozdrobniony)
1 woreczek ugotowanego ryżu
pół puszki groszku
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu
sól, pieprz
Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy. Dodajemy wszystkie składniki poza krakersami i groszkiem, dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek i delikatnie mieszamy.
Porcjujemy na krakersy przed podaniem, aby nie zmiękły.
Sałatka jest dość sucha aby krakersy jak najpóźniej miękły. Jeżeli chcemy ją podać w misce, warto dodać więcej jogurtu i majonezu.

hummus
sos musztardowy
sos czosnkowy
chipsy tortilla


Hummus z tego przepisu, polany oliwą i posypany płatkami chilli.
Sosy na takiej samej bazie: pół dużego kubka jogurtu i łyżka majonezu. Do musztardowego dodałam tylko 2 łyżeczki musztardy a do czosnkowego łyżeczkę czosnku i 2 szczypty soli.

Zawijasy z tortilli z sałatą i szynką


Składniki:
4 placki tortilli
pół główki sałaty
4 łyżki majonezu
12 plasterków szynki konserwowej
opcjonalnie płatki chilli do posypania
Tortille smarujemy majonezem, posypujemy chilli, układamy liście sałaty (wyrywamy wcześniej grube nerwy w liściach), następnie plasterki szynki i zwijamy dość ciasno, kroimy na plastry i nabijamy na szpadki. Można też nabić je na wykałaczki.

Placek z owocami leśnymi i kokosową kruszonką


Placek z tego przepisu, zamiast jabłek mrożone owoce leśne a w kruszonce zamienione 2 łyżki mąki na 2 łyżki wiórków kokosowych.

Mięsny jeż - wersja z koreczków


Wszyscy znamy pamiętną historię nazwy "mięsny jeż" ;) mój taki do końca mięsny nie jest, jednak i tak zrobił furrorę. Postanowiłam po prostu koreczki powtykać w jabłko, aby nie zajmowały dużo miejsca i wyglądały ciekawiej. 
Koreczki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką. Brakuje sera żółtego, po który nie mieliśmy już cierpliwości stać w kolejce... ;)

Chrupiące skrzydełka i kulki ziemniaczane


Pomysł na skrzydełka zaczerpnęłam od Anety - koleżanki z pracy, która robi je po mistrzowsku :) Kulki są mojego pomysłu i schodzą chyba nawet lepiej, niż kurczak... ;)

Chrupiące skrzydełka:
1kg skrzydełek
sól, pieprz, słodka papryka (Anetka maceruje je przez noc w maggi)
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Skrzydełkom obcinamy końcówki, dzielimy na 3 porcje (w miejscach stawów), obsypujemy dużą ilością przypraw i zostawiamy na noc. obtaczamy obficie w mące i smażymy w głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy ale u mnie w garnku też się udało. Po usmażeniu na rumiano wykładamy na ręcznik kuchenny do odsączenia.

Kulki ziemniaczane
Składniki:
1kg ziemniaków
pół łyżeczki soli
łyżeczka czosnku
łyżka ziół prowansalskich
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy, studzimy. Dodajemy przyprawy i ubijamy dokładnie. Toczymy kulki, obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu przez chwilkę - smażone za długo rozpadną się.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta kolacja; szkoda, że mnie tam nie było. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale tu pysznie:) kilka przepisów na pewno wypróbuję! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń