wtorek, 31 marca 2015

Bataty z kremowym sosem szczypiorkowym i cytrynowe pałki


Bataty słodkie są. Bardzo. Stąd pomyślałam o przełamaniu tej słodyczy kremowym sosem ze szczypiorkiem i kurczakiem marynowanym skórką cytrynową. Połączenie idealne :)

Dla 2 osób:
4 bataty (ok. 750g) - gotujemy w mundurkach przez 30 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, nacinamy skórkę wzdłuż, zdejmujemy ją z wierzchu, nacinamy ziemniaka wzdłuż i ściskamy lekko w przeciwnym kierunku aby się otworzył.
pół opakowania serka kremowego do kanapek o smaku naturalnym
2 łyżki śmietany
2 łyżki mleka
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki poza szczypiorkiem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy szczypiorek. Wykładamy na bataty.

4 podudzia z kurczaka
skórka z 1 cytryny
po pół łyżeczki soli, pieprzu
2 łyżki oleju
Umytego kurczaka mieszamy z przyprawami, olejem i skórką i zostawiamy na 2 godziny. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, przykrywamy i dusimy około godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz