czwartek, 5 marca 2015

Cieniutkie ciasteczka cynamonowe


Tak mnie naszło w pracy - a wręcz nagle mnie strzeliło - na takie cieniutkie, kruchutkie ciasteczka mocno cynamonowe... I tu pojawiła się wątpliwość - z jakich składników zrobić ciastka takie, aby wyszły idealnie równe, jak je rozwałkować tak cienko, aby kruszyły się prawie od samego patrzenia? Cóż, przepis poniżej :)

Na około 50 ciastek:
2 szklanki mąki
100g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki cynamonu
1 żółtko
Suche składniki przesiewamy, dodajemy żółtko i margarynę, siekamy i szybko zagniatamy. Chwilę chłodzimy.
Wałkujemy cieniutko (moim zdaniem im cieniej tym lepiej), obficie podsypując mąką ciasto i wałek. Wykrawamy ciastka, przekładamy na blachę, pieczemy 8 minut w temperaturze 175 stopni (od piątej minuty radzę pilnować czy się nie przypalają).
Ciasteczka są naprawdę kruche, pięknie pachnące - nie można poprzestać na jednym!





1 komentarz:

  1. faktycznie cieniutkie! mrrr :3


    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń