środa, 15 października 2014

Zapiekanka z pulpecikami


Taka trochę zapiekanka śmietnik - z resztek produktów używanych do poprzednich obiadów: feta od lazanii ze szpinakiem, brukselka z sobotniego obiadu, koperek od ryby w sosie koperkowym... A i tak wyszło smacznie i szybko zniknęło!

Dla 2 osób:
150g mięsa mielonego
pół sporej cukinii
8 ugotowanych brukselek (można zastąpić garścią fasolki szparagowej)
80g sera feta
ciasto francuskie
4 łyżki śmietany
6 łyżek mleka
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz, czosnek
ziarna sezamu

Mięso przyprawiany solą, pieprzem i czosnkiem, formujemy kulki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cukinię skrawamy obieraczką do warzyw na "makaron". Solimy, po 15 minutach odciskamy z wody, układamy razem z połówkami brukselki pomiędzy klopsikami, posypujemy fetą. Śmietanę, mleko i koperek mieszamy, polewamy zapiekankę. Układamy płat ciasta francuskiego, zwilżamy wodą, posypujemy sezamem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz